lørdag 15. januar 2011

Til minne om 15.01.1905

I dag er det 106 år siden den første Lodalsulykken. En ulykke som merket bygda Loen og menneskene som opplevde ulykken for resten av livet. 61 mennesker mistet livet, barn, unge og gamle.
Kor ven ho låg her denne grend, det minnest du som var her kjend. Når dalen stod i bløming best, på vitjing kom så mang ein gjest.

Og vatnet låg så vent og stilt ein kjende greidt, her var det gildt. Og lid stod med grønklædd skog og hugnad fylgde, kvar ein drog.

Og breden låg så byrg og blå til fjells til fjells ein måtte gå. Og folket ville alle vel, ein gjekk ikring så trygg og sæl.

Sjølv vinteren er her ofte blid, men stundom også hard og strid. Når snjo og stormar kjem med makt, ein ofte stranda må på vakt.

Men så kom sorg og sut med hast, då "Ravneblokk" i vatnet brast. Den store bylgja kjem med magt, så hus og heim i grus vert lagt.

Å nei, å nei, du fele ting! Om natti mange sprang i kring og leita etter far og mor, og vesle syster, vesle bror.

Å stakkars deg, som lever att, som sorgfull minnest denne natt. Då ein og seksti vener kjær, fekk livet tynt av bylgja sver.

Og berre ni fekk kyrkjegrav, dei andre sokk i djupe kav. Å du, å du, for lagnad sår for dykk som stend i ungdoms vår.

Og utan mor og utan far no fem og tjuge unge var. Gjekk utan hus og utan seng. Å - hjelp no deim, som mykje treng.

Me ynskjer deg som gjeng i trengd, gjev du var sæl i ævelengd. Takk til den rette trøystarmann som hjartesåri lækja kann.

Er sorgi tung, og du er klein så vil der alltid vere ein som tek og gjev, vil alle vel så du kan døy og leva sæl.

Den bauta stein, me her har sett med ålvor manar unge ætt. Ver alltid budd! Du veit ei visst når livet sloknar ut til sist.


Denne songen vart sungen i 1905, då minnestøtta vart reist på Næsodden, og vart skriven av lærar Bernt Hogrenning.

Teksten er hentet fra boka Lodalen fager og fårleg av Sigurd Nesdal.


OM DERE VIL LESE MER OM DENNE HENDELSEN FINNER DERE MER HER: http://www.aftenposten.no/forbruker/article863470.ece ( ulykken skjedde den 15. januar, på kvelden i 23-24 tiden)

1 kommentar:

 1. HEI! Mitt navn er Mattias Daniel Damsgaard Woodson! Jeg er 23 år gammel, og på YouTube har jeg en flott slagerkanal med musikkminner fra hovedsaklig 30-40 og 50 tallet, men også en del nyere ting! Hele 163 sanger er lagt ut, og jeg har ikke sluttet enda! HER ER LINKEN:

  http://www.youtube.com/user/casinobowling?feature=mhum#g/u


  Grunnen til att jeg skriver denne kommentaren er fordi jeg ønsker og dele en sang av Herman Hermani med lesere/drivere av denne bloggen. Sangen er ganske aktuell i forhold til hva som står på denne bloggen fordi den heter "Tror Du På De Lykkelige Dage" og ble skrevet etter att Herman hadde lest i avisen om den grusomme rasulykken i Loen og de 75 menneskene som døde. Året efter (I 1937) sang Reidar Andresen den inn på plate og den ble straks SVÆRT POPULÆR!

  HER ER LINKEN:

  http://www.youtube.com/watch?v=Q6sezqyjTOU


  Håper på snarlig tilbakemelding!

  Hilsen Mattias "Mimreren"!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen små minner